welding safety

Kaynak makinaları için alınacak güvenlik önlemleri

Kaynak makinaları ve kaynakçılık işleri her geçen gün artış göstermektedir. Bununla birlikte ise yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları da hızla artmaktadır.

01.07.2024
4 mins

Kaynak makinaları ve kaynakçılık işleri her geçen gün artış göstermektedir. Bununla birlikte ise yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları da hızla artmaktadır. Küçük bir dükkandan sanayi devi işletmelere kadar çoğu işletmelerde kaynak işleri mevcuttur. Bu doğrultu alınacak önlemlerin işletmelere düşük maliyetten yüksek maliyete kadar çeşitli çözümler sunulması gerekmektedir. Bunlar gerekli gölgelerde koruyucu ekipman kontrolü, sensörler kullanılarak ortamın çalışma koşullarına uygunluğunun kontrolü ve yangın tespiti ile yangın andında erken müdahale gibi başlıklarda listelenebilir. Yapay zeka ile yapılacak kontroller oluşabilecek tüm kazaların önüne geçilebilmesini sağlar.

Kaynakçılık işlerinin içerisinde barındırdığı tehlikeler; Elektrik, Yangın, Patlama, Duman, Sıcak yüzey, Ergonomi, Taşlama sonrası sivri ve kesici yüzeyler, gürültü olarak sınıflandırabiliriz. Burada alınması gereken önlemler bir bütün olmakla beraber parça parça da başlanması tavsiye edilebilir. Alınması gereken önlemler,

1 - Kaynak yapılacak alana girilince maske, eldiven ve gözlük kullanılması önemlidir. Bu Kişisel Koruyucu ekipmanlar hem alana girerken hem de çalışma sırasında sürekli kontrol altında tutulması gerekmektededir. Bunun için ISEE-CAM modlarında öncelikle girişte KKD kontrol modülü satın alınabilir. Sonrasında ise kaynak alanında sürekli kontrol amaçlı KKD takibi yapılması gerekmektedir. Bunun için de ISEE-CAM modların satın alınacak mod seçilmelidir.

2 - Kaynak bölümlerinde zehirli gazlar açığa çıkmaktadır. Bunun hem sensor ile sürekli kontrol edilmesi gerekmektedir hem de yanlız çalışan personeller kamera ile yapay zeka uygulamaları ile takip edilip normalin dışında bir durumda direk uyarı verilmesi gerekmektedir.

3 - Kaynak bölümlerinde duman seviyesi yükselmesi ile yangın ihtimali de artmaktadır. Bu sebeple de duman seviyesi kamera veya sensörler ile otomatik olarak sürekli kontrol edilmesi gerekmektedir.

4 - Yangın çıkması durumunda ise bölgede hem duman sensörleri hem yangın söndürme ekipmanları hem de acil çıkış alanlarının gösteren tabelaların bulunması gerekmektedir. Bunların olması gerektiği alanlar akıllı kameralar ile sürekli izlenilmelidir. Yangın söndürme ekipmanları ya da acil çıkış kapılarının önleri kapatılmamalıdır. Bunların kontrolü son derece önemlidir.

5 - Son olarak yapılan işin kalitesinin de kontrol edilmesi için akıllı kamera sistemleri kullanılması gerekmektedir. Bu sistemler kaynak kalitesini, var ise atlanan bölümün takibinde çok önemli yer almaktadır.

Yukarıda anlatıldığı üzere en küçük işletmelerden sanayi devlerine kadar uçtan uca çözüm sunulması gerekmektedir. Burada ise ekstra donanım gerektirmeyen ISEE ürünleri tercih edilebilir. Burada ekstra donanım ihtiyacı ve internet ihtiyacı içermeyen çözümlerimiz işletmeniz için faydalı olacaktır. Bu ve bunun gibi tüm çözüm isteğiniz ya da işletmenize özel çözümler istemeniz durumunda info@isee-vision.com adresinden bizlere ulaşabilirsiniz.